RISKIENHALLINTA

Työturvallisuus

Palasaippuoiden aikaansaamiseksi tarvitaan lipeää ja rasvaa. Koska valmistamani luontoon liittyvä tuote on palasaippua, tarkoitan lipeällä natriumhydroksidia, joka on kemialliselta koostumukseltaan NaOH enkä kaliumhydroksidia (KOH), jota käytetään muun muassa nestesaippuoiden valmistuksessa. Lipeä on todella vahvasti emäksinen eli syövyttävä aine ja suurin työturvallisuusriski saippuan valmistuksessa liittyy tähän. Ilman lipeää saippuaa ei kuitenkaan voi valmistaa alusta asti itse, joten työturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Palasaippuoiden valmistaminen vaatii huolellisuutta ja lipeää käsiteltäessä tulee käyttää aina sekä kertakäyttöhansikkaita että suojalaseja. Myös muu suojaava vaatetus on suositeltavaa (kuten esimerkiksi esiliina). Suojavaatetuksen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota työtiloihin. Lipeä-vesi -seoksen valmistuksessa muodostuu höyryjä, jotka ovat haitallisia hengitykselle. Tästä syystä seos kannattaa valmistaa joko tilassa, jossa on kunnollinen ilmastointi tai sitten raittiissa ulkoilmassa. 

Tuotteiden turvallisuus

Kaikki kosmetiikka, myös luonnonkosmetiikka, koostuu kemikaaleista. Tästä syystä myös palasaippua luokitellaan kosmetiikaksi ja sitä koskee Suomessa kansallinen kosmetiikkalainsäädäntö. Lisäksi Euroopan Union säätelee kosmeettisia valmisteita EU-asetuksella. Tällä määritellään muun muassa sitä, mitä kosmetiikka on ja mitkä raaka-aineet ovat sallittuja. Asetuksessa on myös selkeästi määritelty ohjeistukset liittyen käyttöön, turvallisuuteen ja markkinointiin. 

Turvallinen ja vaatimusten mukainen tuote takaa kilpailukyvyn. Teollisesti valmistetuissa palasaippuoissa käytetään runsaasti sellaisia ainesosia, jotka kuivattavat ja ärsyttävät ihoa (kuten alkoholi, voimakkaat tuoksut ja puhdistavat aineet). Saaliiksi saadun riistan rasva ja siitä valmistettujen palasaippuoiden tilanne on toinen: nämä palasaippuat sisältävät runsaasti luonnollisia ainesosia, jotka eivät ärsytä ihoa. Ei kutinaa, ei punoitusta, ei kuivumista. Palasaippuoiden pH -arvo on n. 9-10 eli se on emäksinen tuote. Tästä syystä ne eivät ole myöskään hyvä kasvualusta bakteereille, viruksille tai homeille. Palasaippuoiden pinnassa ei siis ala "kasvaa mitään" vaan se on erittäin hygieeninen tuote.

Tuotteen saatavuus

Aivan kuten minkä tahansa muunkin tuotteen kohdalla, myös palasaippuoiden saatavuuteen liittyy omat riskinsä. Vaikka muita valmistusaineita (kookosrasva, oliiviöljy, lipeä) olisi saatavilla, on villisian, valkohäntäpeuran ja mäyrän rasvan hankkimisessa omat haasteensa, kuten esimerkiksi metsästysajat, alueelliset kiintiöt ja pyyntiluvat. Vaikka villisikaa saa tällä hetkellä metsästää ympäri vuoden, ei alkukeväällä metsästetyissä villisioissa ole niin paljoa rasvaa, että niistä riittäisi palasaippuoiksi asti. Sen sijaan loppukesästä ja syksyllä villisian rasvakerros on paksu ja yhden ylivuotisen villisian rasvamäärästä valmistaa helposti useamman palasaippuaerän. Toisaalta esimerkiksi Lounais-Suomessa valkohäntäpeura on merkittävä riistaeläin, jonka metsästykseen osallistuu vuosittain tuhansia metsästäjiä. Näin ollen myös valkohäntäpeuran rasvaa on, kuten myös saippuan valmistajia.

Toiminnan jatkuvuus

Elämään liittyy paljon epävarmuustekijöitä, jotka on hyvä ottaa huomioon toiminnan jatkumisen kannalta. Vakava sairastuminen tai loukkaantuminen voi osua kenen tahansa kohdalle ja silloin toiminnan jatkuminen voi olla katkolla. Tällaiset tilanteet vaativat motivoitunutta ja asiansa osaavaa/osaavia tekijää/tekijöitä  jatkamaan toimintaa keskeytyksettä.  Tämä tarkoittaa myös sitä, että asiakas voi luottaa siihen, että tuotetta on jatkossakin saatavilla. Palasaippuat tuotteena ovat pieni tulonlähde, joten päätoimista työtä ei välttämättä kannata heti olla jättämässä, kun ensimmäiset saippuat ovat menneet kaupaksi. Toiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeää onkin myös kannattavuuden arviointi; onko tuotteelle kysyntää ja onko se taloudellisesti kannattavaa?

Vastuulliset toimintatavat

Vastuulliset toimintatavat ovat kytköksissä toisiinsa myös palasaippuoiden valmistuksessa;

1)  Metsästys. Ammutaan varmalta etäisyydeltä, varmuudella tunnistettu riista. Ei aiheuteta riistalle tarpeetonta kärsimystä. Saalista kunnioitetaan ja käsitellään arvostaen. 

3) Palasaippuoiden valmistus. Palasaippuoiden valmistus on ympäristöystävällistä ja pakkaamiseen käytetään helposti kierrätettävää tai biohajoavaa pakkausmateriaalia.

Maineen hallinta

Riistaksi saadun saaliin rasvasta valmistettu palasaippua herättää usein kysymyksiä. Koska palasaippuaan on käytetty eläinrasvoja, voi se olla monelle syy jättää tuote ostamatta. Eläinrasvojen hankkimisesta ja käyttämisestä voidaan olla montaa mieltä ja palasaippuan mainetta voidaan yrittää liata vetoamalla esimerkiksi epäeettiseen hankintatapaan. Metsästys ei kuitenkaan ole epäeettinen tapa hankkia tuotteeseen kuuluvia eläinrasvoja. Eläimiä ei metsästetä pelkän rasvan vuoksi,  vaan näiden rasvojen lisäksi saalis käytetään kokonaisuudessaan tarkkaan hyödyksi. Tämä, jos mikä, on riistaeläimen ja saaliin kunnioittamista ja eettistä metsästystä.


https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738 Työturvallisuuslaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615 Metsästyslaki
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita