PALASAIPPUAN VALMISTUS
SAALIIKSI SAADUN RIISTAN HYÖTYKÄYTTÄMINEN

Palasaippua ei valmistu hetkessä
Palasaippuan valmistukseen tarvitaan muun muassa digitaalinen keittiövaaka, digitaalinen paistomittari, sauvasekoitin, erilaisia kauhoja ja lastoja ja taikinannuolijoita, suojalasit, kertakäyttökäsineitä, teräskattiloita, teräskulhoja sekä silikonimuotteja. Lisäksi saippuan valmistukseen on saatavilla markkinoilta erilaisia tuoksuja, värejä, yrttejä ym.
VALMISTUSAINEET
Villisian, valkohäntäpeuran, mäyrän tms. puhdistettua rasvaa
Oliiviöljyä
Kookosrasvaa
Vettä
Lipeää
1. Palasaippuaprojekti alkaa siitä, kun saaliiksi saadusta riistaeläimestä irrotetaan ylimääräinen rasva. Esimerkiksi syksyllä villisioissa on paljon rasvaa, sillä niiden ei tarvitse vielä kuluttaa energiaa lämpimänä pysymiseen. Rasvan voi irrottaa kahdessa osassa: ylimääräinen pintarasva heti nylkemisen jälkeen (tai nylkemisen yhteydessä) ja loput raakapaloitteluvaiheessa.
2. Kun rasva on irrotettu, se pilkotaan pienemmiksi paloiksi ja laitetaan isoon teräskattilaan. Kattilaan lisätään reilusti vettä. Veden annetaan kiehua pari tuntia, jotta rasva pehmenee ja liukenee tarpeeksi. Kun rasvapalat ovat kiehuneet riittävän kauan, nostetaan kattila pois levyltä, sisältö valutetaan siivilän läpi toiseen teräsastiaan ja viedään jäähtymään viileään vähintään vuorokaudeksi. Jäähtymisen jälkeen saippuaan käytettävä rasva kovettuu valkoiseksi ja helposti käsiteltäväksi puhtaaksi massaksi. Tästä syystä kunnollinen jäähdyttäminen on tarpeen.
4. Rasvan keräämisen jälkeen se punnitaan.
Minulla on käytössä digitaalinen vaaka, jonka avulla punnitus onnistuu
helposti. Yhteen saippua-annokseen tulee puhdistettua rasvaa 500g. Lisäksi käytän
saippuoissa kookosrasvaa, oliiviöljyä, vettä ja lipeää.
5. Punnituksen jälkeen rasva sulatetaan kattilassa ja sekaan lisätään kookosrasva ja oliiviöljy. Rasvoja on hyvä hämmentää, jotta kaikki rasvat ja öljy sekoittuvat kunnolla keskenään. Tämän jälkeen seoksen lämpötilan annetaan laskea 55 asteeseen. Digitaalinen paistomittari on tässä varsin kätevä apuväline, sillä se hälyttää seoksen saavutettua sopivan lämpötilan.
6. Rasvaseoksen jäähtymistä odotellessa on hyvä tehdä palasaippuaprojektin toinen seos eli lipeä-vesi-seos. Lipeä punnitaan ja sekoitetaan kylmään veteen. Tärkeää on muistaa sekoittaa lipeä veteen, eikä toisinpäin, sillä sekoitettaessa tapahtuu kemiallinen reaktio; lipeävesi kuumenee ja "räjähtää", jos tämän tekee toisinpäin. Reaktiossa tulee myös hengitykselle vaarallisia höyryjä, joten siksi yhdistäminen on hyvä tehdä ulkoilmassa tai tilassa, jossa on hyvä tuuletus. Lipeä myös syövyttää metalleja, kuten esimerkiksi alumiinia. Tästä syystä lipeän sekoittamista ei kannata tehdä alumiinikattilassa.
7. Sillä välin, kun lipeäseos jäähtyy, on hyvä hetki hakea saippuamuotit valmiiksi esille. Mikäli ei omista silikonimuotteja, niin esimerkiksi tyhjät maitotölkit, Pringles -purkit tms. sopivat tähän myös varsin hyvin.
8. Lipeävesi sekoitetaan rasvaseoksen joukkoon huolellisesti sauvasekoittimella, kun molemmat seokset ovat n. 55 asteisia. Samalla seokseen lisätään myös tuoksu / väri. Tämän jälkeen valmis saippuamassa kaadetaan muotteihin. Mikäli saippuamassasta haluaa useita eri versioita, niin massaa erotellaan useampaan kulhoon ja lisätään halutut tuoksut/värit/yrtit yms. näihin.
9. Saippua irrotetaan
muoteista noin vuorokauden kuluttua tai leikataan sopiviksi paloiksi (esim.
maitotölkkimuotti). Mikäli silikonimuottien sijaan käyttää esimerkiksi
maitotölkkejä, niin saippuan irrottaminen tapahtuu rikkomalla saksilla
maitotölkin kuori. Tämä tehdään varovasti, ettei saippuan pintaa riko saksilla.
Saippuoiden annetaan tekeytyä kuivassa tilassa (esimerkiksi pahvilaatikossa huoneenlämmössä) n. 1 kk. Tämän jälkeen saippua soveltuu käsien ja kasvojen
pesuun.