LAINSÄÄDÄNTÖ JA ASETUKSET

Harrastustoimintaa?


Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilla lukee näin: "Kun saippuaa toimitetaan jakeluna, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta liiketoiminnan yhteydessä, tulee sen täyttää kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset. Jos myyt saippuoita säännöllisesti pieninäkin määrinä, voidaan toiminnan katsoa olevan liiketoimintaa ja näin ollen lainsäädännön velvoitteet on täytettävä. Lainsäädäntö ei ota tarkempaa kantaa siihen, mikä on tai ei ole kosmetiikkalainsäädännön tarkoittamaa liiketoimintaa, Tukesin valvontaviranomaisen tulkinnan mukaan kosmetiikkalainsäädännön piiristä rajautuvat pois ne toimijat, jotka valmistavat saippuaa omaan käyttöön tai antavat saippuoita lahjaksi ystävilleen. Lisäksi omatekoisen saippuan satunnaisen myynnin yksittäisissä tapahtumissa pieninä määrinä ei katsota olevan liiketoimintaa." Huomioitavaa siis on, että myynti on vähäistä ja satunnaista.

Tukes suosittelee, että vaikka saippuoita tekisi edellä mainitun kaltaisesti nk. "harrastustoimintana", niin saippuoihin merkittäisiin siitä huolimatta tiedot saippuan valmistajasta sekä niistä ainesosista, mitä saippuaan on käytetty. Näin saippuan käyttäjä voi välttää sellaisten tuotteiden käyttöä, jotka sisältävät hänelle sopimattomia ainesosia esimerkiksi allergian vuoksi.


Saippuakauppiaaksi?

Saippuakauppiaaksi ei noin vain aletakaan! Eläinrasvapohjaiset palasaippuat ovat luonnonkosmetiikkaa ja luonnonkosmetiikkaa koskee sekä kansallinen kosmetiikkalainsäädäntö että Euroopan Unionin kosmetiikka-asetus. Näiden lisäksi myös Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo kuluttajille tarjottavia tuotteita, kuten esimerkiksi saippuoita.

1. Mikäli haluaisin ryhtyä päätoimiseksi saippuakauppiaaksi, tulisi minun ensimmäisenä tehdä yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Tällä tavoin saisin yritykselleni Y-tunnuksen ja toiminimen.

2. Saippuoiden valmistaminen on Tukesin mukaan tehtävä hyvien tuotantotapojen mukaisesti. Kansallisen kosmetiikkalainsäädännön ja Euroopan Unionin kosmetiikka-asetuksen mukaan tuotteet ja tuotantotilat on tarkistettava pätevän henkilön toimesta. Tämän vuoksi minun tulisi olla yhteydessä oman kunnan terveystarkastajaan sekä turvallisuusarvioitsijaan. He laatisivat turvallisuusarvioinnin sekä tuotantotiloista että itse tuotteesta.

3. Tämän jälkeen pitäisi suunnitella saippuan pakkaus materiaaleineen. Pakkauksesta tulee löytyä seuraavat merkinnät: yrityksen nimi ja yhteystiedot, sisällön määrä ja käyttötarkoitus, käyttöohjeet ja mahdolliset varoitukset, tuotteen säilymisestä kertova tieto, valmistuserän numero sekä ainesosaluettelo.

4. Lopuksi minun tulisi ilmoittaa valmis tuote (tarkastettu palasaippuaresepti ja pakkaus merkintöineen) EU:n laajuiseen kosmetiikkatietokantaan CPNP:hen.

5. Siinä vaiheessa, kun kaikki nämä toimenpiteet olisi tehty, olisin valmis aloittamaan palasaippuayrittäjänä!


https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130492 Laki kosmeettisista valmisteista 492/2013
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2013/20130599 Kemikaalilaki 599/2013
https://tukes.fi/kemikaalit Turvallisuus- ja kemikaalivirasto
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:342:0059:0209:fi:PDF Euroopan Unionin kosmetiikka-asetus
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita