TUOTTEISTAMINEN

Erilaisia palasaippuoita on markkinoilla pilvin pimein ja muun muassa Saaren Taika, Hunajayhtymä ja Ekolo myyvät kasviöljypohjaisia saippuoita verkkosivuillaan. Miten sitten tarjota markkinoille sellainen palasaippua, joka herättäisi kiinnostusta ja jolle olisi kysyntää?


Tuotteistamisprosessin onnistuminen realistisesti

Idea villisian palasaippuoista syntyi spontaanisti nylkiessäni villisikaa loppukesällä 2021. Ampumassani ylivuotisessa karjussa oli todella paljon rasvaa ja mietin mihin voisin hyödyntää sen kaiken. Pian huomasin villisian palasaippuoiden rinnalla työstäväni myös muita variaatioita, kuten muun muassa mäyrän ja valkohäntäpeuran palasaippuoita. Ensimmäinen valmistamani palasaippuaerä lähti valitsemani kohderyhmän testattavaksi syksyllä 2021. Kohderyhmä koostui pääasiassa metsästävistä ja metsästysmyönteisistä henkilöistä, joilta saamaani palautetta hyödynsin niin toimivuuden kuin kehittämisenkin näkökulmista. Iteratiivinen tuotteistamisprosessi käynnistyi nopeasti ja aloin tuotteistaa palasaippuoita sillä mentaliteetilla, että voin kehittää tuotetta ja valmistaa uusia, parempia versioita palautteen saamisen yhteydessä.


Olen saanut valtavasti positiivista palautetta pakkausten visuaalisesta ilmeestä.
Olen saanut valtavasti positiivista palautetta pakkausten visuaalisesta ilmeestä.

Tuotteistamismateriaalin selkeys ja sisältö

Ennen kuin ensimmäinen palasaippuaerä lähti testattavaksi, suunnittelin palasaippuoille omat tuoteselostetarrat, pakkausmateriaalit sekä käyntikortit. Halusin näistä selkeät ja ehdottomasti sellaiset, joiden avulla käyttäjä loisi ensivaikutelman tarjoamastani tuotteesta jo ennen kuin avaisi itse pakkauksen. 

Jokainen pakkaus sisältää palasaippuan, joka on kääritty voimapaperiin ja "sinetöity" tarralla. Tämä tarra viittaa pakkauksen sisältöön eli siihen, mitä rasvaa saippuan valmistamisessa on käytetty. Lisäksi pakkauksessa on palasaippuan käyttöohje sekä käyntikortti, josta löytyvät allekirjoittaneen yhteystiedot. Pakkauksen kylkeä koristaa tuoteseloste, jossa kerrotaan selkeästi tuotteen ainesosat. 

Suunnittelun ja aikataulutuksen toimivuus

Iteratiivinen tuotteistamisprosessi on ollut minulle paras ratkaisu, sillä palasaippuaprojekti on ollut oheistoimintaa hektisen arjen ja päätoimisen työni ohella. Palasaippuani ovat jatkuvasti kehittyvä kokonaisuus, josta ei edelleenkään ole lopullista valmisversiota olemassa. Palasaippuani ovat muokkautuneet ja uudistuneet kaiken aikaa.  

ASIAKASPALAUTE

" Timo

Nätti paketti ja hyvä kuva ja selvitys ainesosista. Itse saippua tuoksuu hillitysti yrteiltä ja käsiä pestessä hyvän tuntuinen, kun itsellä tuppaa kädet kuivumaan. 

" Anne 

Ihan superhyvä, myös lapset tykkää tästä! Kasvoja ja hiuksia pestessä ei kirvele silmiä, jos sattuu vaahtoa veden mukana silmille valumaan. Päänahka ei oo tän jälkeen kutissu enää kertaakaan ja tukka näyttää terveemmältä.

" Veijo

Herkälle mieshipiälleni erinomaisen hyvin soveltuvia saippuoita. Käytössä sekä villisika- että peurasaippuaa. Osa taisi olla tervalla höystettyä, mutta toimivat kuten tällaisen saippuan tuleekin. Kutinat iholla ovat merkittävästi vähentyneet pesujen jälkeen. Ja soveltuu myös intiimialueille. Huuhtelen, en kuivaa hankaamalla, jättää hyvän suojan. Suosittelen vahvasti!

" Mikko

Saippua oli pehemonen ja tällä käytöllä hupeni nopeasti. Saiskos lisää?

" Antti

Kuiville käsilleni paras saippua tähän mennessä kokeilemistani ja tervan tuoksu on miellyttävä. Olisko saippuaa mahdollista saada jatkossa esim. männyn tai koivun tuoksuisena? Sopisi metsästäjälle erinomaisesti. 

Tuotteen kehittäminen?

Kokeiluerä herätti runsaasti kiinnostusta ja varsinkin villisian ja mäyrän rasvasta valmistetut palasaippuat "vietiin käsistä". Valkohäntäpeuran metsästys ja hyötykäyttö varsinkin Lounais-Suomessa on vakiintuneempaa kuin muualla Suomessa, joten valkohäntäpeuran rasvasta tehdyt saippuat olivat osalle kohderyhmästä jo entuudestaan tuttuja.  Palautteen jälkeen olen lisännyt saippuavalikoimaan uusia tuoksuja (mm. kahvi, mänty, vanilja, kinuski). Muutin myös koostumusta pehmeästä tiiviimpään muotoon, jotta saippua olisi pitkäkestoisempi ja riittoisampi.

Tällä hetkellä kerralla tekemäni saippuaerät ovat pieniä. Jos 25 % ajan lisäyksellä valmistaisin toisenkin erän saippuoita, tehostus olisi jo melko iso. Käytännön konkreettinen lisäkustannus olisi vaikkapa isompi kattila. Jos kattilan hinta olisi n. 30,00 euroa, niin se vastaisi kustannukseltaan kolmen tunnin palkkaani saippuantekijänä. Jos pystyn säästämään kolme tuntia työaikaa, kun teen isomman saippuaerän, olisi satsaus tähän enemmän kuin kohtuullinen. Lisäksi yhden palasaippuan myyntihinta on tällä hetkellä ihan jiirissä. Pakkausmateriaalin hintaa pitäisi saada reilusti alaspäin, koska sillä pystyisin vaikuttamaan suoraan liiketoiminnan kannattavuuteen.

Edellä mainittujen kehitysajatusten lisäksi voisin laajentaa palasaippuoista myös muihin metsästysaiheisiin "matkamuistoihin".

Olen aina pitänyt käsillä tekemisestä ja hyödyntänyt kirjaimellisesti kaiken saaliiksi saamistani riistaeläimistä. Teen palasaippuoiden lisäksi muun muassa korvakoruja ja "sianpartoja" (#saubart) metsästyshattuihin. Näihin hyödynnän villisioista muun muassa säkäkarvoja.

Jos jonain päivänä päättäisin lopettaa nykyisessä päivätyössäni ja aloittaa yrittäjänä, niin tekisin sen järjestämällä metsästyspalveluja villisian metsästyksen parissa. Tällaisen metsästyspalvelun yhteyteen olisi helppo rakentaa myös matkamuistomyymälä, josta voisi ostaa ko. metsästykseen liittyviä oheistuotteita (palasaippuoita, kaula- ja korvakoruja, "sianpartoja" jne.). Varmasti moni voisi haluta kotiin viemisinä - saadun saaliin lisäksi - ottaa mukaansa myös valokuvan itsestä ja saaliista... 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita